Lördag 20 april

Recension: Ultima Thule - Resa Utan Slut

 

När man sommaren -01 hörde att Ultima Thule hade börjat göra låtar till en ny skiva kände man sig alldeles varm i kroppen. När man sedan såg alstret i deras webshop var lyckan total, äntligen kom den första nyproducerade fullängdsskivan med Thule sen bombattentatet. Så fort paketet kom slet man upp det och första skivan man satte i spelaren var denna och här efter följer en redogörelse för den.

 

Första låten på denna nya skiva är "Moder jord" och den handlar om miljön om hur fort det går med tekniken och att naturen tar skada på långsiktigt sätt. Den drar igång tungt med ett gittarintro och man märker direkt att det låter helt annorlunda än tidigare, soundet är mycket grövre och hårdare. Låter inte alls bra vid första lyssningen, soundet kan ha med nya studion att göra, Thule själva är inte nöjda med denna platta.

Följande låt heter "Stulna drömmar" och fanns även med på singeln "Ragnarök" som släpptes som en försmak till denna platta. Den handlar om hur hat och ilska föds och till denna låt passar detta grova sound rätt bra ändå, man får tillbaks lite av den gamla känslan.

Tredje låten "Kedjesåg" börjar med ljudet av en motorsåg, som känns fel på något sätt men ändå passande, lite töntigt kanske vissa skulle beskriva det som. Låten är ännu en i temat om att ge en känga till massmedia och i denna låt så är det sågen som beskriver hur de kritiserar och sågar efter saker att skriva om. En hyfsad låt, men de grova gitarriffen känns inte rätt, man längtar tillbaka till de tidigare Thule-soundet.

I nästa låt får man åter känslan tillbaks då "Boken Sverige" inleds mycket lugnt med en underbar text som Janne sjunger sakta i början av låten till de lugna gitarrerna. Låten kan jämföras lite med "Svea rike" för de känns lite som det är samma stuk i texterna. Detta är en mycket bra låt som lever upp till Thules vanliga klass och låten hör till de bästa på skivan.

När Roger Pontare vann melodifestvialen med sin låt "När vindarna viskar mitt namn" med sitt patriotiska budskap så blev rubrikerna att det var Thulestil över låten och den blev fort klassad som ”främlingsfientlig”. Thule kunde inte göra något annat än att göra en cover på den då media redan annonserat den som en Thulelåt. Så det femte spåret är en cover på denna otroliga låt som visade att svenska folket gillar sån här musik när det väl kommer till kritan.

"Äckel och as" heter nästa låt som har det återkommande temat om hur media arbetar, Johan från Heroes medverkar i refrängen. Det är en halv bra låt som känns lite väll brutal med ordvalet i refrängen och som Janne själv kommenterar "Så här starka ord känns för mig ovant". Vilket han nog har helt rätt i för den där riktiga Thulekänslan infinner sig inte i denna text.

Sjunde låten "Satan i betong" handlar om utflyttning, avfolkning och röstfiskeri, en riktigt skapligt skriven text som håller bra klass. Annars en hyfsad låt, men stundtals kommer de grova gitarriffen in som förstör låten en aning.

I många av Jannes texter så har han glorifierat krig, men vad är egentligen vackert i krig frågan han sig själv. Så i denna låt "Död i fält" har han försökt att avromantisera detta en del och i denna låt känner man åter igen sig i det gamla goda Thule-soundet. Det är en mycket lugn låt i "Blå brigader"-stil som hör till de få bästa låtarna på denna skiva.

Nionde låten "Sökaren" inleds med grova orena trumslag innan låten drar igång som handlar om att just vara en sökare som vi alla är, blev snabbt en favorit på skivan. Den ger ett budskap om hur vi steg för steg mognar och inser hur vi vill leva våra liv och vilka ställningstaganden vi skall ta. Eftersom vi alla en gång varit noviser/sökare, sökandes efter en identitet.

 

"Vi började vår vandring, likt noviser gick vi fram.

I tanken säkert hjältar och vår sanning döptes lag.

Jag hör din fråga falla tung du kräver svar.

Nu långt jag gått i tiden och nu undrar även jag."

 

En Thuleskiva utan någon gammal cover är ingen riktig Thuleskiva så som tionde låt har de spelat in en psychobilly låt vid namn "Shadow crypt" som är en riktigt skön låt som passar till detta sound.

Det återstår nu bara två låtar så den näst sista, "Elddopet", handlar om de två bröderna, den ene god och den andre ond. Texten är inspirerad av boken Elddopet som är en gammal bok om de gamla nordiska gudarnas äventyr. En riktigt bra låt som även denna passar till skivans övriga stil, känns lite som att man börjar komma in i det nya soundet nu.

Som sista låt har de gjort en ny inspelning av våran stolta nationalsång och denna gång med samtliga verser i samma låt. Men som Janne själv kommenterar den i skivkonvolutet; "Sjöng jag den inte bättre förr?". Och svaret på den frågan är: Ja, för det lätt bättre i de tidigare versionerna men den är ändå ett trevligt inslag då alla verserna finns med.

 

Som sagt så är det ett helt nytt sound på denna skiva, vilket kan ha att göra med den nya studion. För det låter mycket grövre på något sätt, man får inte den riktiga Thulekänslan över skivan. Thule säger ju själva att de inte är nöjda med denna platta vilket man kan förstå, men det finns ändå vissa guldglimtar i denna samling så den är helt klart värd att inhandla. Ett plus till de kommentarer som finns till alla låtarna och det snygga omslaget.

 

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1