Fredag 21 juni

Recension: Ultima Thule - Sverige

 

Detta album släpptes på Sveriges nationaldag -99 med ett riktigt stort releaseparty. Detta är första gången som Ultima Thule samarbetar med andra musiker på ett av sina egna album, det är systrarna Malin och Ulrica ur Hel som gästsjunger på två av låtarna.

 

Det är låten "Portarna till Hel" som inleder skivan, låten finns även med på Carolus Rex IV fast då under namnet "Hel". Detta är en mycket bra låt och hör till en av deras bästa låtar igenom tiderna.

"I fäders spår" heter andra låten och den handlar om Gustav Vasa och om hur han gick i fäders spår. Det är en mycket bra låt och det känns som detta album kommer bli ett av deras bästa hittills.

Tredje låten är den otroligt härliga låten "Vi sålde våra hemman" som tjejerna ifrån Hel är med och gästsjunger i. Låten handlar om utvandringen som pågick från Sverige till Amerika då de trodde att de skulle få så mycket bättre på andra sidan, men ack så fel de hade.

”En för alla” som är nästa låt är även den mycket bra, med ett tungt tempo och en riktigt skön text som man gärna sjunger med i.

Femte låten är "Kornett Peter Kulfetdt" och är en mycket lugn och härlig saga om denna kända Kornett. Låten handlar om hur Kulfetdt ledde Armfelts karoliner i sexton år innan kölden tog hårt om hans hjärta.

"Res dig upp" heter nästa låt och den handlar om att man måste resa sig upp trots alla motgångar som vi möts av i dagens samhälle. En riktigt bra låt med en hård, slagkraftig refräng.

Sjunde låten heter "Gleipner" och handlar om den tunna, men starka, kedjan som slutligen lyckades fjättra Fenrisulven. Dvärgarna smidde den av björnsenor, fiskandedräkt, kvinnoskägg, bergsrötter, kattbuller och fågelspott. Det är en riktigt bra låt som inte spelas så ofta som den borde.

Nästa låt är på engelska och den heter "One eye open". Thules låtar på engelska brukar hålla lite sämre klass än de på svenska men denna låt är riktigt bra.

"Folkhem" heter nästa låt och detta är återigen en låt som verkligen sticker ut och är en av de bästa på skivan. Låten handlar om vårat kära folkhem som idag syns tyna bort.

Tionde låten "Sista brevet hem" är något helt underbart, med ett lugnt och sorgset sound så söker den sig ner djupt i hjärtat. Den handlar om en man som är ute på äventyr och som undrar om han kommer få se sin älskling igen. Att tjejerna ur Hel är med och sjunger gör ju inte låten direkt sämre utan höjer den till skyarna som en av de bästa låtarna på skivan och genom tiderna bästa låten som någon gästartist medverkar på.

Näst sista låten ”Sörjd & saknad” är ännu en helt underbar låt som handlar om de gamla hjältarna, det är en lugn låt i ett mystiskt sound.

Skivan avslutas med den engelska låten "Runestones" som är en helt klart godkänd låt.

 

Detta album hör till den grupp av de bästa albumen som Thule har gjort. Med i stort sett bara klockrena låtar så kan den kandidera till det absolut bästa album de någonsin gjort.

 

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1