Fredag 21 juni

Recension: Ultima Thule - The Early Years 1984-87

Denna skiva gavs ut i slutet av -92 och detta är samlingen med alla Brunos låtar. En del av låtarna har tidigare getts ut på singlar men detta är den enda skivan med alla låtarna ifrån Bruno Hansens tid som sångare. Alltså är det stor kultstatus på denna skiva och varje vikingarockare borde ha denna i sin samling.

Skivan drar igång med den klassiska låten "Psychkiller" som är en mystisk låt om en sjuk mördare, det är en hyfsad låt som är rätt trevlig att lyssna på. Det är härligt att åter höra Brunos underbara röst, men sen om den kan mäta sig med Törnbloms klassiska röst är en annan sak.

Andra låten heter "Politicians" som är ännu en helt okej låt av Bruno och det låter bra för att vara ifrån tiden av mitten av 80-talet.

Nästa låt är även den på engelska vid namn "Misunderstanding" och den handlar om missförstånd. Det är inte en allt för bra låt men med Brunos mystiska stämma så blir den en helt okej låt.

Den fjärde låten är "Friday evening" som är en riktigt skönt låt om en fredagskväll, så trevliga de kan vara. Med ett par pilsner och gott sällskap så klingar denna låt riktigt bra i högtalarna.

"Vikings" är nästa låt och även det är en helt okej låt, men man vill helst att Thules låtar ska vara på Svenska. Bruno gjorde ett underbart jobb med att starta upp Thule och skapa dessa go’a låtar.

Som sjätte låt kommer våran vackra nationalsång och med det fina gitarr- och pianospelet i början så låter det riktigt underbart.

Nästa låt är "Memories" och är en riktigt schysst låt i ett mystiskt sound och med en härlig text om minnen.

Åttonde låten är "Stängda dörrar" och det är en dyster och kall låt, lite deppig på nått sätt.

Efter den åttonde låten kommer hyllningslåten "Hurra för Nordens länder", som är en hyllning till alla nordens länder. Detta är en av de bästa låtarna på skivan och den tar även upp att många av Nordens länder en gång i tiden var ett med Sverige.

"Sverige, Sverige fosterland" är nästa låt och den finns även med på några tidigare skivor. En mycket bra låt som man inte kan låta bli att sjunga med i, och Brunos ljusa röst är så härlig.

Elfte låten "Engelbrektsmarschen" är nog den bästa låten på hela skivan, även denna låt finns att hitta på en del andra skivor. Med känslan av marschtakt i låten så blir låten bara mer svängig och sätter sig direkt på hjärnan så man går och nynnar den i flera dagar efteråt.

Nästa låt heter "World War 3" och är en rätt lugn låt med en underbar stämma. Låten är sorglig och med tanke på temat så ska den va sorglig, för inte vill vi uppleva ännu ett världskrig.

"Barn av vår tid" är den trettonde låten och det är en väldigt annorlunda låt. Den är väldigt svängig, men det är ändå lite svårt att förstå vad låten gör på denna skiva, det känns som den inte riktigt passar in.

Nästa låt är en mycket tung och otroligt bra låt, "Ungdomstak", en av Brunos bättre låtar.

"Mitt kära hem" är nästa låt och det är en lugn och mycket fin låt.

Sextonde låten är "Havets vargar" och med ett härligt sound så är detta en mycket bra låt och Brunos röst är så underbar.

Näst sista låten är "Tonight" och det är någon form av partylåt, för man får den känslan i alla fall, en riktigt härlig låt som nog går hem hos de flesta på festerna. Denna nostalgiska skiva avslutas med en instrumental vid namn "Pro patria".

Detta är en nostalgitripp på hög nivå, visst så håller inte alla låtarna bra klass men det är trots allt de första låtarna med Ultima Thule. Vilket innebär att all borde införskaffa denna skiva och uppleva hur allting startade.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1