Fredag 21 juni

Recension: Ultima Thule – Vikingabalk

 

Thules näst populäraste album, har sålt guld med fler än 80 000 sålda exemplar. En av de skivor som gavs ut under storhetstiden, innan de blev ”bojkottade”.

 

Skivan drar igång i ett tungt sound med låten ”Stolt svensk” som är inleds med ett intro där Janne pratar. En låt med denna titel kan väll inte bara bli annat än kanon när det är Thule som gör den.

Andra låten inleds även den tungt, med ett par dunkande trummor och hårda gitarrer. ”Vargsång” är såklart en låt om vargarna, detta omtalade djur som för en del är pest medan den för andra är ett av våra finaste djur.

Tredje låten heter ”Sång i Danziger gatt”, mystiskt namn kan man tycka och jag misstänker att det är en cover på en gammal Evert Taube-låt. Annars en riktigt bra låt med ett lugnt intro innan de drar igång det hårda soundet igen, skön text om Sverige.

”Balders drömmar” som det är dags för nu är en riktigt fartfylld låt och handlar om Balder. En tung låt liksom de övriga.

Nästa låt är ”Vikingabalk” som är en lite lugnare låt om vikingarnas lagar fast lugn på ett mycket hårt sätt.

”Bäring nord” som är den sjätte låten och kan klassas som en ballad nästan. Denna låt kan få den mest råbarkade vikingen att fälla en tår från kinden, för den är riktigt underbar med en text som slår det mesta.

Sjunde låten är en känga till massmedia om deras vinklingar och alla deras lögner. ”Vinklingar och svek” är en klassisk låt just på grund av syftet och budskapet med denna låt, den håller även hög klass musikmässigt.

Åttonde låten är covern på den gamla klassikern ”Runaway” som är en kärlekssång som ofta tillägnas tjejerna i publiken när de lirar live.

Som nionde låt kommer kanske den låt som alla förknippar Thule med och som alla har hört. Det är den underbara hyllningssången till Sverige ”Balladen till Sverige”, den har en sådan fruktansvärt fin text som verkligen beskriver hur fantastiskt Sverige är, en av deras absolut bästa låtar.

Efter denna hyllningssång så håller de kvar tonen på våran underbara natur, så med låten ”Uti vår hage” drömmer man sig åter bort på de blomstrande ängarna. En cover på en gammal visa som de rockat upp till ett mycket härligt och lugnt tempo.

Har man inte kommit i feststämning efter alla dessa underbara låtar så gör man det garanterat med den tionde låten ”Då svallar vårt vikingablod”. Med denna låt skapad av Tore Skogman och nu i rockigare version med Thule så är det omöjligt att sitta still eller låta bli att sjunga med.

Nu är det tyvärr dags för den näst sista låten ”Rebellen” som är betydligt lugnare än den tidigare låten, vilket kan behövas. För till den här låten sitter man gärna ner och bara lyssnar på texten om att vara rebell, vilket vi nog alla här mer eller mindre nog är.

Som sista låt kör de den gamla klassiska amerikanska låten ”When Johnny comes marching home”. En mycket bra låt med sina tunga gitarriff i början och med marschtaktkänsla hela låten igenom, ett bevis på att även amerikanerna kan göra bra låtar.

 

Denna skiva är ett bara måste att ha, för de finns inte en ända dålig låt med, endast visa som är bättre än andra.

 

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1