Tisdag 23 juli

Recension: Väringarna - Blå-gula Hjältar

Väringarna släppte detta album -95 på Ultima Thule Records, som är det enda hela albumet som Väringarna producerat. Detta är ett ungt och nytt band som även medverkat på några samlingsskivor men då endast med några enstaka låtar.

Första låten är "En vikings liv" som handlar om just en vikings liv, hans liv till sjös och de strider de fick vara med om. Det är en rätt bra låt med härligt trumspel som inleder denna skiva.

"Åskguden" är namnet på nästa låt, och självklart är det den nordiska guden Tor som de sjunger om. Låten inleds med åskan som dundrar och en massa muller precis som när Tor framkallar det. Låten har en riktigt skön text som passar bra ihop med Väringarnas sound.

Tredje låten är "Hell norden" och den handlar om de män som slogs och kämpade för vårt land tillbaks i historien. Namnet på låten kan ofta misstolkas av såna som alltid tror att de har rätt, men Hell är endast en hälsningsfras ifrån den Nordiska mytologin.

"En tid" som är nästa låt fanns även med på den första samlingen i Carolus Rex-serien. Det är en härlig låt med riktigt skön refräng.

Nästa låt "Karoliner" handlar om hur våra blågul-klädda soldater slogs för våra storslagna kungar under våra glansdagar. Låten har en bra text men på något sätt så känns det som om sången inte går riktigt ihop, men det är ändå en bra låt i Väringarnas lite halvbra sound.

"Blå-gula hjältar" heter den sjätte låten och här är även Janne med och gästsjunger. I början av låten så känns musiken lite konstig men när väll sången kommer igång och man hör Jannes sköna stämma så höjs stämningen. De har även fått till ett härligt sound på refrängen.

Sjunde låten handlar om guden Tyr som även låten är döpt efter. En låt som är helt okej, med inte så mycket mer än så.

"Länge leve Sverige" heter nästa låt och som är en hyllning till vårt kära fosterland. Den går i ett lite lugnare tempo än de tidigare låtarna. Men basen känns alldeles för grov bitvis och refrängen känns inte speciellt bra.

Nionde låten "Sann vän" inleds med grovt och härligt gitarrspel, ett riktigt häftigt intro helt enkelt. Detta är en riktigt bra låt som känns väldigt tung och häftig, även en bra text är det.

Näst sista låten "Sång om Sverige" är en väldigt lugn och härlig låt som inleds med ett akustiskt gitarrspel som återkommer bitvis i låten. En mycket lugnt och harmfylld låt som låter helt perfekt med den akustiska gitarren.

Skivan avslutas med en cover på Cock Sparrers "Watch your back" som är en fartfylld och skön låt på engelska.

Det var synd att det inte blev så mycket mer ifrån Väringarna efter denna skiva. För med mer träning och erfarenhet så har detta band kunnat bli mycket bra.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1