Fredag 21 juni

Recension: Vikingarock Vol.1

På denna cd har man slagit ihop Odins Änglars förstsläppta album ”Blå - Gult Blod” och Völund Smeds skiva ”Runor”. Skivan är en fantastisk samling hits där den ena topplåten avlöser den andra, det är nästan så man får en liten nostalgitripp.

Första låten är "Stolt svensk", ja, vem är inte det? Låten är helt underbar och beskriver att vi är stolta över våran historia och över att vi har vikingasjälen kvar.

Andra låten är "Gul & Blå" som har blivit den klassiska Odins Änglars låten, även den de är mest kända över. Detta är som sagt en av deras absolut bästa låtar med ett otroligt medryckande sound och en klockren text.

Nästa låt, "Nordmännens raseri", är en lite lugnare låt men den håller absolut toppklass och refrängen sjunger man gärna med i.

Som fjärde låt är det dags för "Sverige" som är en väldigt intressant låt, där de sjunger om de frågor som blivit tabubelagda. En mycket bra låt som har en väldigt enkel text som man fort lär sig.

Femte låten "Conny" är en halvskum låt om just en kille vid namn Conny, låten handlar om hans liv. En av de mindre bra låtarna på skivan, men den har ändå en speciell charm på nått sätt.

Nästa låt är "Drakskeppet" som är en helt okej låt om ett drakskepp utan namn, en mystisk låt som håller hög klass.

"Du gamla du fria" är den sjunde låten och en egen variant av Nationalsången är alltid välkommen. Den inleds med ett tal i början som är helt okej, och det är just detta som gör den så bra. Åttonde låten är en lite halvflummig låt som inte är speciellt bra, "Nöjesprofil" heter den, en av de sämre låtarna på skivan.

Näst sista låten "Fest på Valhall" är så klart en festlig låt. En mycket glad och munter låt som man gärna tar en svängom till. (Vi har väl alla sett vår recensent Löven dansa på Kuggnäsfestivalen)

Nu är det dags för Odins Änglars sista låt på skivan, det är "Karl XII" och de har verkligen inte sparat på krutet inför denna mystiska låt. För detta är en helt underbar låt som ger en rysningar varje gång man lyssnar på den, en otroligt härligt hyllande låt till Carolus Rex.

Efter dessa fantastiska låtar övergår skivan till Völund smed – Runor som det kommer en recension på nu.

Völund Smeds skiva börjar med låten ”Völund” som handlar om Völund och hans hämnd på kung Nidud. En mycket bra och fartfylld låt i Völund Smeds unika sound som låter underbart.

Det fortsätter sedan med låten ”Fosterland” som är 50% unplugged, men bara för det så blir den inte sämre utan detta är en helt klockren låt, med en kanontext som går direkt till hjärtat och med deras perfekta sound så kan det inte bli så mycket bättre.

Tredje låten drar igång med ett mäktigt gitarr intro som ska spelas på hög volym, riktig sköna ackord. En mycket intressant låt som gjordes som en protest mot EU om jag inte missminner mig. En riktigt härlig och snabb låt som det inte går att få nog av.

Nästa låt är även den än mycket intressant låt som handlar om att svenskarna ska ha det bra. En mycket härlig låt som man tar till sig och gärna lyssnar på.

Fjärde låten ”Med gult gehäng på blått” dras tempot ner en del för detta är en lugn och harmfylld låt om karolinerna skulle jag tolka de som. En skön och mysig låt när man vill ha det lite lugnare i äkta Völundsound.

Nästa låt ”Vårt arv” börjar även den lugnt med en låg sjungande röst innan trummorna kommer igång och drar igång tempot. Den handlar om att vi måste värna om vårt arv och vår kultur, en bra låt med en utsökt refräng.

”Alvid” som är nästa låt börjar med ett par sköna gitarrackord innan den kommer igång och även detta är en av de lugnare låtarna på skivan. En hyfsad låt som täcker alla kriterier för att bli en lyssnarfavorit.

Åttonde låten är ”Minnen” som är en låt som lever upp till allas förväntningar för det är en ruskigt bra låt. Den handlar om alla minnen man har ifrån våran kära fosterjord och dess natur.

Näst kommande låt heter ”Midsommarblot” som är en snabb fest låt som passar perfekt på alla partyn och fester runt om i landet. Går som sagt i ett snabbt tempo med dessa ord ”skål, skål, skål” väl upprepade med lagom mellanrum så kan man ju inte bli på nått annat humör än partyhumör. En klassiker på midsommarafton?

Tionde låten är en hyllning till våren och låten heter så klart ”Vår”, en snabb och mycket bra låt som är en stor favorit på skivan.

Det börjar nu närma sig slutet på denna fantastiska skiva, så som näst sista låt kommer ”Hälsningar från Rurik” som börjar väldigt lugnt innan den över går i Völund Smeds snabba tempo. En riktigt härlig låt i ett häftigt tempo men på något sätt blir den ingen favorit då den är väldigt kort.

Skivan avslutas sedan med den mycket lugna och stillsamt vackra låten ”Stanna kvar”. Låten går direkt in i hjärtat och är en av de bästa låtarna på skivan.

Skriven av Löven & Fredd

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1