Tisdag 23 juli

Recension:  Vikingarock vol. 2

På denna cd har man slagit ihop Väringarnas album Blågula hjältar och Thrudvangs skiva Fornstora dagar. Detta är enda sättet att få tag i dessa två skivor idag, då originalskivorna är slutsålda sedan långt tillbaka.

Första låten är "En vikings liv" som handlar om just en vikings liv, hans liv till sjöss och de strider de fick vara med om. Det är en rätt bra låt med härligt trumspel som inleder denna skiva.

"Åskguden" är namnet på nästa låt, och självklart är det den nordiska guden Tor som de sjunger om. Låten inleds med åskan som dundrar och en massa muller precis som när Tor framkallar det. Låten har en riktigt skön text som passar bra ihop med Väringarnas sound.

Tredje låten är "Hell norden" och den handlar om de män som slogs och kämpade för vårt land tillbaks i historien. Namnet på låten kan ofta misstolkas av såna som alltid tror de har rätt, men Hell är endast en hälsningsfras sedan förr ifrån den Nordiska mytologin.

"En tid" som är nästa låt fanns även med på den första samlingen i Carolus Rex-serien. Det är en härlig låt med riktigt skön refräng.

Nästa låt "Karoliner" handlar om hur våra blågul-klädda soldater slogs för våra storslagna kungar under våra glansdagar. Låten har en bra text men på något sätt så känns det som om sången inte går ihop riktigt, men det är ändå en bra låt i Väringarnas lite halvbra sound.

"Blå-gula hjältar" heter den sjätte låten och här är även Janne med och gästsjunger. I början av låten så känns musiken lite konstig men när väl sången kommer igång och man hör Jannes sköna stämma så höjs stämningen. De har även fått till ett härligt sound på refrängen.

Sjunde låten handlar om guden Tyr som även låten är döpt efter. En låt som är helt okej, med inte så mycket mer än så.

"Länge leve Sverige" heter nästa låt och som är en hyllning till vårat kära fosterland. Den går i ett lite lugnare tempo än de tidigare låtarna. Men basen känns alldeles för grov bitvis och refrängen känns inte speciellt bra.

Nionde låten "Sann vän" inleds med grovt och härligt gitarrspel, ett riktigt häftigt intro helt enkelt. Detta är en riktigt bra låt som känns väldigt tung och häftig, även en bra text är det.

Näst sista låten "Sång om Sverige" är en väldigt lugn och härlig låt som inleds med ett akustiskt gitarrspel som återkommer bitvis i låten. En mycket lugn och harmfylld låt som låter helt perfekt med den akustiska gitarren.

Skivan avslutas med en cover på Cock Sparrers "Watch your back" som är en fartfylld och skön låt på engelska.

"Fimbulvinter" heter den första låten och den handlar så klart om fimbulvintern som satte skräck i vårt land med sin hårda blåst och stormande vinter. Thrudvang har ett väldigt grovt och orent sound, med en riktigt kass sångröst.

Andra låten "Vår rätt" börjar på ett väldigt skönt sätt innan den grova rösten tar över. Låten handlar om vår rätt att beundra och älska vårat land, det är en rätt hyfsad låt faktiskt, för dem som inte är så kräsna.

"Fornstora dagar" som är den tredje låten handlar om vår händelserika historia. Som tidigare så kan nog denna låt ses som bra den med om man inte är så kräsen.

Nästa låt är den härliga sagan om hur Mjölner rövades bort nämligen "Trymskvädet". En riktigt bra text men på något sätt har de fått till sångrösten ännu värre på denna låt än tidigare, inte bra.

Femte låten "Så minns vi dom" är en lite lugnare låt med härliga instrument i. Låten handlar om de gamla vikingarna och om att vi minns dem än idag, ett rätt hyfsad och bra låt faktiskt.

"Odins män" som är nästa låt har ett riktigt schysst sound och rösten passar rätt bra på denna låt som är riktigt bra.

Sjunde låten heter "Runsten" och handlar om de gamla männen som lämnade sina hem för att resa ut på äventyr. Det är en hyfsad låt i ett bra tempo och med en skön refräng.

"Havets vargar" heter nästa låt som åter är en låt om vikingarna, dessa tappra äventyrare. Det är en mycket bra låt med ett mystiskt sound i sig.

Nionde låten "Krigarkungen" finns även med på Carolus Rex 1 och det är en fartfylld låt som inte håller så hög klass.

Som tionde låt kommer den otroligt vackra balladen "Du sköna land". Denna låt skiljer sig helt mot de tidigare och detta kan man verkligen kalla för en mycket bra låt.

Näst sista låten är "Frusna själar" som bibehåller temat om vikingatiden. Det är en snabb och hård låt som håller samma klass som de tidigare Thrudvang låtarna.

Skivan avslutas med den gamla folkvisan "Gånglåt till Äppelbo" som för tankarna tillbaka till allmogen.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1