Lördag 25 maj

Recension: Völund Smed – Runor

Völund Smeds första skiva som gavs ut –94 och det var delar av detta band som senare blev Hel.

Skivan börjar med låten ”Völund” som handlar om Völund och hans hämnd på kung Nidud. En mycket bra och fartfylld låt i Völunds egna unika sound som låter underbart.

Det fortsätter sedan med låten fosterland som är 50% unplugged, men bara för det så blir den inte sämre utan detta är en helt klockren låt, med en kanon text som går direkt till hjärtat och med deras perfekta sound så kan det inte bli så mycket bättre.

Tredje låten drar igång med ett mäktigt gitarr intro som ska spelas på hög volym, riktig sköna ackord. En mycket politisk låt om som gjordes som en protest mot EU om jag inte missminner mig helt fel. En riktigt härlig och snabb låt som det inte går att få nog av.

Nästa låt är även den än mycket politisk låt som handlar om att svenskarna ska ha det bra i första hand. En mycket härlig låt som man tar till sig och gärna lyssnar på.

Fjärde låten ”Med gult gehäng på blått” dras tempot ner en del för detta är en lugn och harmfylld låt om karolinerna skulle jag tolka de som. En skön och mysig låt när man vill ha det lite lugnare i äkta Völund sound.

Nästa låt ”Vårt arv” börjar även den lugnt med en låg sjungande röst innan trummorna kommer igång och drar igång tempot. Den handlar om att vi måste värna om vårt arv och vår kultur, en bra låt med en utsökt refräng.

”Alvid” som är nästa låt börjar med ett par sköna gitarrackord innan den kommer igång och även detta är en av de lugnare låtarna på skivan. En hyfsad låt men som inte räcker till för att bli en favorit.

Åttonde låten är ”Minnen” som är en låt som lever upp till alla förväntningar, för det är en ruskigt bra låt. Den handlar om alla minnen man har ifrån våran kära fosterjord och dess natur.

Näst kommande låt heter ”Midsommarblot” som är en snabb fest låt som passar perfekt på alla partyn och fester runt om i landet. Går som sagt i ett snabbt tempo och med dessa ord ”skål, skål, skål höj era glas” i början av refrängen så kan man ju inte bli på nått annat humör än party humör.

Tionde låten är en hyllning till våren och låten heter så klart ”Vår”, en snabb och mycket bra låt som är en stor favorit på skivan.

Det börjar nu närma sig slutet på denna fantastiska skiva så som näst sista låt kommer ”Hälsningar från Rurik” som börjar väldigt lugnt innan den över går i Völunds snabba tempo. En riktigt härlig låt i ett häftigt tempo men på nått sätt blir den ingen favorit då den är väldigt kort.

Skivan avslutas sedan med den mycket lugna och stillsamt vackra låten ”Stanna kvar”. Låten går direkt in i hjärtat och är en av de bästa låtarna på skivan.

Detta är den första och bästa skivan som Völund åstadkom under sin korta tid och det går inte att säga att de finns en enda dålig låt på skivan.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1